Foto: Jiří IPSER
Kolovratům svědčí v přípravě injekce mládí, myslí na TOP 5. Trenér Slezáček drží palce marodům Gračkovi a Holíkovi

Kolovratům svědčí v přípravě injekce mládí, myslí na TOP 5. Trenér Slezáček drží palce marodům Gračkovi a Holíkovi

Šestá příčka není pro Kolovraty po podzimu špatnou vizitkou. Pražská teplárenská přebor byl totiž ve své první půlce tradičně obrovsky vyrovnaný, vedoucí trio se vmáčklo do dvoubodového rozmezí. „Tohle nepamatuji,“ přiznává trenér Jakub Slezáček. I když má jeho tým jen tříbodové manko na bronzový stupínek, choutky poskočit na úplný vrchol dokáže ukrotit. „Budeme se chtít nacpat do první pětky,“ vyřkne cíl, který od něj před jarem jeho svěřenci uslyší.

S podzimem jste byl relativně spokojený, nerozleželo se vám během zimy, že to přece jenom mohlo být ještě o něco lepší?
Vždycky to může být lepší, to je jasné. Mrzí mě ztráty z několika zápasů, především poslední remíza s Viktorkou. Ale tím, že jsme končili deseti body z dvanácti možných, tak se to přece jenom překlopilo víc k tomu pozitivnímu.

Jak se daří naplňovat zimní plán zapracovat na vylepšení defenzivy?
Zatím jsme se věnovali primárně herně zátěžovým věcem. Do toho zahrnuji i první zápasy, které jsou klasicky v našem podání výsledkově divoké (3:4 Bohemians U18, 5:5 Sokoleč). Teď s Duklou JM (3:1) padlo nejméně branek, ale mělo jich padnout paradoxně nejvíc. Milan Morávek chytil první půli minimálně pět branek. To jsme se na to vyloženě zaměřili prvně, ale byli jsme dozadu katastrofální, a to včetně bránění standardek.

Zkoušíte změnit rozestavení, přivedete nové hráče, nebo jen pilujete současný systém?
Rozestavení drobně upravujeme podle hráčů, kteří jsou k dispozici. U nás je to hlavně o přístupu. Musím se v tom změnit i já. Není to o obranné čtyřce, ale o chování celého mužstva po ztrátě míče. V našem i mém DNA je ta ofenzivní složka výrazně nad tou defenzivní. Je to o tom to víc vyvážit, protože góly samozřejmě chceme dávat dál.

Zmínil jste, že se týmu dařilo otáčet zápasy, což ukázalo jeho charakter. Nebylo by lepší hrát rovnou v tomhle módu od první minuty? To přece musí být pro vás na lavičce velké nervy...
Pochopitelně to není záměr a bylo by příjemnější to mít pod kontrolou. Na druhou stranu vím, že po inkasovaných brankách není nic ztraceno a že ještě žijeme. Nás celkově často probere až problém, a to se vám dlouhodobě nemůže vyplatit. Nervy to jsou, ale když se to povedlo, tak výhra po otočení výsledku byla zase o to sladší.

Jak moc se v zimě proměnil kádr vašeho týmu?
Jediný odchod je Michael Aberle do mladšího dorostu Bohemky. Co se týká příchodů, tak jsme kádr doplnili o Michala Bureše z Průhonic. Je to ofenzivní hráč, který nám do mužstva přináší něco jiného, než jsme měli doposud. Definitivně k nám také přestoupil Petr Klouček ze Slivence. Bezvadně k nám na podzim zapadl, rozhodl dvě utkání a vstřelil pět branek, takže jsme rádi, že je náš.

Na první místo ztrácíte pět bodů, s jakými ambicemi půjdete do jara?
Budeme se chtít nacpat stejně jako předešlé dva ročníky do první pětky. Kdyby se nám to povedlo i potřetí, bylo by to skvělé. Soutěž je stále kvalitnější. Aby se to povedlo, musí se toho hodně sejít, a to včetně zdravotního stavu. Máme tři body na třetího a tři body na desátého, to jen ukazuje, jak jsou rozdíly mezi týmy minimální a kolik mužstev se do špičky ještě může dostat.

Přebor je hodně vyrovnanou soutěží, přesto, kdo je pro vás největším favoritem a proč?
Kopanina, Vyšehrad i Tempo. Tyhle tři týmy jsou od sebe na dvou bodech, takhle vyrovnaný boj o prvenství nepamatuji a rozhodovat budou opravdu maličkosti. Nejvíc zkušeností má ve svém kádru Kopanina, a proto bych se k ní z tohoto důvodu přiklonil. A má k tomu faktor Urban, to nejde opomenout. Jen on je schopen udělat několik bodů navíc, když to týmu zrovna úplně nepůjde. Kvalitu soutěž vyhrát mají ale všichni tři.

A co když by se naskytla možnost jít výš pro vás?
Na to jsou připravena zmíněná mužstva. A to jak šířkou svých kádrů, tak ambicemi jejich klubů. Naším místem na fotbalové mapě určitě nejsou vyšší soutěže.

Při hodnocení jste zmínil, že se o góly dělilo více hráčů. Pokračuje to i během zimy?
Ano, je to tak. Řekl bych, že všechno zlé je pro něco dobré. Přes četné zdravotní absence se v zimě dostalo větší minutáže mladým hráčům z dorostu a B mužstva. Vypadají dobře, tím si říkají o větší zapojení v A-týmu. Jak Franta Hruška, který už s námi absolvuje několikátou přípravu a nyní udělal značný výkonnostní pokrok. Tak Gleb Ganauer, ročník 2006, který vstřelil čtyři branky za necelá tři utkání. Dobře se jeví i dorostenci Pořický s Vlčkem. Musím pochválit trenéry dorostu, protože k nám hráči od nich přichází zajímavě připraveni. Zapojení a zlepšení odchovanců mě velmi těší.

Kanonýr Gračko je ale pořád důležitým hráčem, odehraje na jaře více duelů?
Můžeme v to zatím jen doufat. Gráča má stále pooperační komplikace, které mu nedovolují se zapojit do tréninku, a tak jeho absence bohužel trvá již od začátku října. Stejně tak bych chtěl zmínit Jirku Holíka, který se na podzim po vleklých problémech rozhodl pro transplantaci chrupavky v koleni a je v půlce ročního boje o návrat na hřiště. Holas je bojovník a pevně věřím, že se mu to povede. Za to, co už tomu obětoval, by si to stoprocentně zasloužil.